Po posledním  vyjádření jihoměstské ODS, kdy tvrdí, že „na zastupitelstvu jsme se stali svědky opozičních lží v nejhrubším slova smyslu,“  by za tuto superlež o lhaní místním odéesákům nohy prostě upadly úplně, a dostali by se tak rovnou do klubu vozíčkářů, který je jim trnem v oku už dlouhodobě.  Poctiví vozíčkáři z „Petýrkové“ by jim konečně mohli osobně vysvětlit, co pro ně znamená těch neposkytnutých 400 tis. Kč na provoz a vše by se mohlo začít obracet k lepšímu. Komunální politici by se nejprve začali chovat podle stranických legitimací (ODS, ČSSD, KSČ) a ne jako jednotná sehraná partička číšníků od Beránků (stíhaný  Roman Janoušek je samozřejmě jejich známý). Postupně by došlo k jejich prozření, dokonce by začali upřednostňovat potřeby většiny občanů před svými a jejich dobré skutky by zase vedly ke zpětnému prodloužení jejich nožiček do normálu. Polepšený starosta Dalibor Mlejnský by dokonce přestal s placenou reklamou na sebe samotného. Radní by začali pomalinku a  zlehounka uvažovat i o hospodaření, tedy přerozdělování peněz, které městská část dostává na své obyvatele, či přímo od nich vybere a podle dobrých úmyslů je zpětně investuje do služeb či statků pro své občany ...  Ale už konec pohádky, všichni asi tušíme, kde žijeme a jak věci chodí. Na všechno už stejně přišel Cimrman: „v životě to opačně bývá, tam dobrák úpí a vrch má duše křivá.

Možná jsem měl začít prostým konstatováním, že s tím „lhaním“ se koalice na P11 chová jako jistá drůbež, neboli „potrefená husa nejvíce kejhá“,  ale už k bazénu a faktům.

Co bazén bude stát? To je věru otázka, o které se lže od rána do večera.

Tak si to projedeme: původní projekt velkého aquaparku, hotelu a s dvěma ledovými plochami počítal s částkou v řádu 750 mil. Kč. Po jeho osekání na bazén 25m, tobogán, bazénky pro děti a malou sportovní halu můžeme hovořit o dvou hlavních etapách nákladů.

Etapa A - co bylo zatím proinvestováno a proprojektováno. Do září 2011 existují faktury celkem za 60 mil. Kč (to přiznává i ODS), existuje ještě nějaký spor o faktury do dubna2012 a nějaké sporné faktury do 15 mil. Kč (vše bez DPH). Bez zajímavosti není například fakturace 1,6 mil. Kč za propagaci stavby (pravděpodobně bilboardy, které byly na oplocení areálu před volbami s textem „stavíme bazén“).

Etapa B - pokud zapomeneme na vícenáklady spojené téměř z každou kontroverzní stavbou, starosta D. Mlejnský čerstvě podepsal smlouvu na 512 562 985,- Kč (včetně DPH) pro konsorcium firem Hochtief- BAU plus. Pohádce o férově nastaveném výběrovém řízení věří jen málokdo. Marně jsem se pokoušel dohledat, co neumí  Hochtief a umí BAU plus. Jediné co umí zjevně, je obchodovat se starostou. BAU plus totiž postupně nafakturovala za různé opravy škol apod. MČ P11 už téměř 250 mil. Kč!

Celkem se tedy v bazénové anabázi (po připočtení DPH) dostáváme razantně přes 600 mil. Kč. To je zhruba 8 000 Kč na každého obyvatele Prahy 11, včetně těch, kteří bazén nikdy nenavštíví.

Je dobré si uvědomit že MČ P11 hospodaří s ročním rozpočtem kolem 600 mil. Kč. Z této částky je ale naprostá většina spotřebována na údržbu komunikací, úklidy zeleně, opravy škol atd., na samotnou investici tohoto druhu (bazén, sportovní hala, nová radnice) se dá z rozpočtu ročně uvolnit přibližně 10 procent. Podstatnou část investice tedy bude nejspíš tvořit rozprodej majetku, nebo dotace z magistrátu velké Prahy (dnes již víme, že z Prahy nedostaneme nic), rezervy (které ovšem starosta tají) nebo zadlužení celé městské části.

Samostatnou kapitolou je následný provoz. S údivem jsem sledoval odpověď starosty na žádost o finanční rozvahu provozu „Jedenáctky VS“.  Z odpovědi ve stylu „odhadovat dnes návštěvnost a samotný provoz za dva roky by bylo věštění z křišťálové koule,“ spíše mrazí. Duševně zdravý spoluobčan zauvažuje, jestli by starosta neměl přeci jen ten titul ze školy modelek sám dobrovolně vrátit. I když aféra s jeho opsanou diplomovou prací už nějak vyčpěla. Finanční rozvaha je dnes vyžadována i u podnikatelské půjčky v řádu desítek tisíc. Jenže na jižáku se investuje půl miliarda a městská rada dobře ví, že vše se nakonec nějak zaplatí. Bohužel z peněz, které budou chybět jinde. Starosta nakonec nastřelil od boku 2 mil. Kč jako předpokládanou roční dotaci bazénu. Existují ale i odborné názory, které počítají se ztrátou 25 mil. ročně.

Co by se ještě dalo udělat? Nic! Dokud kmotrovská koalice ODS, ČSSD a KSČ potáhne za jeden provaz, a před fakty o předražení tohoto projektu v řádu 200 mil. Kč budou  jejich zastupitelé strkat hlavu do písku, nejde dělat nic.

Na bazén na jižáku jsem se těšil ještě v době, kdy metro končilo na Kačerově. Tenkrát ho komunisté slibovali v suterénu tělocvičny školy K Milíčovu (červená škola). Později jsem do té školy chodil, ale místo bazénu byl jen sklad učebnic. Na školní plavání jsme jezdili autobusem do Hostivaře. Porevoluční euforie se stavbou bazénu moc nepokročila, pozdější megalomanské plány na velký aquapark padly s Čestlicemi. Dnes si stále myslím, že normální bazén 25m by se postavit měl, ale za běžnou cenu pro tuto stavbu (do 130 mil. Kč) a přidal bych i hokejovou halu, (za 130 mil. Kč můžeme mít rovnou dvě). Pokud převáží rozhodnutí postavit aquapark podobný barrandovskému, nejsem proti (200 mil. Kč). Předloni dokončený brněnský aqvapark Kohoutovice (200 mil. Kč) nabídne také více než "Jedenáctk VS" (včetně 25m bazénu).

To co nám ale dává starosta Mlejnský opravdu nestojí za půl miliardy...

Dlouho jsem měl dojem, že starostovi jde hlavně o volební tah - vykoupat se v bazénu ve volební kampani, když už to nestihl v té minulé. Po dvouletém nakukování do zákulisí musím přiznat, že jsem se mýlil. Opravdu to vypadá, že volby jsou jen pozadím a hlavním důvodem celé bazénové akce je vyvedení desítek miliónů z městské kasy. Kde asi skončí už nechávám na vás ...